Koulunkäynninohjaaja Jelena Murdasova siirrettiin hoiva-avustajaksi kotihoitoon Pieksämäellä, kun koulut suljettiin keväällä koronarajoitusten vuoksi. Mukavat kohtaamiset vanhusten kanssa innostivat nuoren naisen hakeutumaan kotihoitoon myös kesätöihin. Nyt tähtäimessä ovat lähihoitajaopinnot.
Jelena Murdasova, 22, kumartuu auttamaan kengät Irja Häkkisen jalkaan Pieksämäen kaupungin kotihoidon asumisyksikössä. Kaksikko on lähdössä ulos haukkaamaan raitista ilmaa ja fiilistelemään kesän tunnelmaa. Murdasova käy mielellään asukkaiden kanssa ulkona silloin, kun siihen jää aikaa.
‒ Juttelemme samalla säästä ja ajankohtaisista asioista. Ja moni kertoo myös elämäntarinaansa. Välillä kävellään käsikynkässä, jos asiakas niin toivoo, Murdasova sanoo.
Kesätyö kotihoidossa hoiva-avustajana on osoittautunut mukavaksi. Murdasova työskentelee kerrostalomaisessa asumisyksikössä, jossa asuu noin 40 kotihoidon asiakasta. Siirtymät yhdestä kodista toiseen ovat lyhyet, ja asiakkaat tulivat nopeasti tutuiksi.
‒ Minulla ei ole ajokorttia, joten kulkeminen olisi haastavaa alueella, jossa välimatkat ovat pidempiä, Murdasova kertoo.
Parasta työssä ovat asiakkaat, joilta Murdasova on oppinut paljon vanhoista ajoista ja senaikaisesta erilaisesta elämäntyylistä. Uusia sanontoja on tullut vastaan. Myös koulussa historian tunneilla luetut asiat muuttuvat todellisemmiksi, kun esimerkiksi sota-ajan kokenut kertoo, miten voikukista kuivattiin ja keitettiin kahvin korviketta.
Korona vei koulusta kotihoitoon
Jelena Murdasova on työskennellyt pari viimeistä vuotta koulunkäynninohjaajana alakoulussa pienluokalla. Murdasovalla on oma, erityinen oppilas, jota hän tukee oppimisessa, mutta hän tekee tarvittaessa töitä myös koko ryhmän kanssa.
Kun koulut suljettiin keväällä 2020 koronan vuoksi, Murdasovan työt kävivät vähiin. Ohjattavan lapsen vanhemmat päättivät, että lapsi jää kotiin oppimaan.
Uudessa tilanteessa työnantaja siirsi Murdasovan kotihoitoon, ettei häntä tarvinnut lomauttaa. Kotihoidon asumisyksikköön on helppo tulla hoiva-avustajaksi, koska siellä on koko ajan muutakin henkilökuntaa esimerkiksi jakamassa lääkkeitä ja ottamassa kokonaisvaltaisempaa vastuuta asiakkaiden hoidosta.
‒ Alku oli vähän järkytys. Minulla on lastenohjaajan koulutus, ja olen työskennellyt vain lasten kanssa. En ole ollut aiemmin kosketuksissa muihin vanhempiin ihmisiin kuin omaan mummooni.
‒ Varmuus alkoi tulla vähitellen, kun vaan tarttui työhön ja lähti tekemään.
Ensimmäisen työpäivän jälkeen Murdasova ajatteli, ettei halua tulla takaisin. Vähitellen työt alkoivat kuitenkin rullaamaan.
‒ Varmuus alkoi tulla vähitellen, kun vaan tarttui työhön ja lähti tekemään. Ja kun tutustuu asiakkaisiin paremmin, oppii, mitä kenenkin kanssa tehdään.
Sitten työ jo tempaisi mukaansa, ja Murdasova päätti hakea kesätöihin kotihoitoon. Koulunkäynninohjaajan työsopimus on perinteisesti tehty vain koulupäivien ajaksi elokuusta toukokuun loppuun.
Ennakkoluulot saivat kyytiä
Aamuisin Jelena Murdasova hyppää klo 6.40 polkupyöränsä selkään ja viilettää työpaikalle. Silloin hän ehtii hyvin vaihtaa työvaatteet ja vähän rupatella kollegoiden kanssa ennen seitsemältä alkavaa vuoroa.
Aamu alkaa avustamalla asiakkaita pesuissa, vaatteiden pukemisessa ja vessa-asioissa. Kotihoidon työssä asioita ei tehdä asiakkaan puolesta vaan yhdessä heidän kanssaan ja toimintakykyä tukien. Murdasova tekee myös suihkutuksia, joihin ei liity haavahoitoa tai ihon tarkkailua.
Lähihoitaja käy jakamassa lääkkeet ennen tai jälkeen aamutoimien. Työvuorolista on suunniteltu siten, että lääkeluvallisia hoitajia on vuorossa riittävästi eikä kukaan kuormitu liikaa.
‒ Ajattelin aiemmin, että asiakkaat ovat äkäisiä ja vihaisia, mutta he ovatkin tosi mukavia.
Murdasova saattaa ihmisiä saunaan, avustaa riisumisessa ja laittaa saunan jälkeen paplareita vanhuksien hiuksiin tai lakkaa kynsiä, jos siihen jää aikaa. Lounasaikaan hän tuo asukkaita syömään yhteiseen ruokasaliin ja auttaa tarvittaessa ruokailussa.
‒ Ajattelin aiemmin, että asiakkaat ovat äkäisiä ja vihaisia, mutta he ovatkin tosi mukavia. He kertovat asioita ja vitsailevat, ja kiitosta saa usein.
Työ ei myöskään ole fyysisesti niin raskasta, kuin Murdasova epäili ennalta. Sekin oli positiivinen yllätys.
‒ Ajattelin, että asiakkaat makaavat sängyssä ja joudun vaan kääntelemään ja nostelemaan heitä, mutta kotihoidossa he ovat vielä toimintakykyisiä.
Lähihoitajaopinnot houkuttelevat
Työ kotihoidossa on monipuolista ja vastuullista verrattuna moneen muuhun hoivasektorin työpaikkaan. Asiakkaan kotona käyvä hoitaja arvioi hoidon tarvetta, vastaa lääkkeiden antamisesta ja tekee monenlaisia hoitotoimenpiteitä viikon mittaan.
Vaikka Murdasova ei vastaa asiakkaiden lääkehoidosta, omaan työhön kuuluva vastuu mietitytti alussa paljon.
‒ Minua pelotti, että unohdan jotain. Vaikka siinä ei ole henki kyseessä, kyse on kuitenkin toisen ihmisen hyvinvoinnista ja hyvästä olosta.
‒ Etukäteen ei voi tietää, millaista jokin työ oikeasti on. Mitään ei kannata jättää kokeilematta vain omien ennakkoluulojen vuoksi.
Kesän aikana Murdasova alkoi pohtia vakavissaan, että hoiva-alalla ja kotihoidossa voisi olla mukavaa työskennellä vakituisemminkin. Hän päätti hakea opiskelemaan lähihoitajaksi.
‒ Asiakkaiden kanssa työskentely on ollut niin mukavaa, että se innosti hakemaan. Lähihoitajat työllistyvät hyvin, ja voin silti vielä työskennellä lasten kanssa, jos sopiva paikka löytyy.
Vielä omaa alaansa etsiviä nuoria Murdasova haluaa rohkaista kokeilemaan hoiva-alaa ja kotihoidon työtä. Kokeilemalla selviää, millaista työ oikeasti on ja voisiko se sopia itselle.
‒ Olin kuullut aiemmin, että kotihoito on ihan hirveää, mutta ei se ole. Olen tykästynyt aika paljonkin. Etukäteen ei voi tietää, millaista jokin työ oikeasti on. Eikä mitään kannata jättää kokeilematta vain omien ennakkoluulojen vuoksi.